tiistai 23. syyskuuta 2014

Sumdog haukkuu luokassa

Sain erinomaisia vinkkejä pelilliseen matematiikan oppimiseen Nurmijärven Kuuma-pop päivillä keväällä 2014. Mm. yksi näistä peleistä oli ilmainen, verkossa pelattava Sumdog, jota päätin kokeilla omilla oppilaillani. Mietitytti tosin se, miten oppilaat haasteista selviäisivät, koska peli on englanninkielinen.

Näyttöruudun näkymä peliin kirjautuessa
Huoleni osoittautui täysin turhaksi. ”Mitä tarkoittaa smalest ja mitä tarkoittaa largest”, huudot kaikuivat koneiden äärestä. Muutamien suomennoksien jälkeen pelit pääsivät vauhtiin. Mielenkiintoisuutta lisää ehdottomasti se, että jokainen pelaaja saa luoda pelimaailmaan oman hahmonsa. Lisäksi tehtävissä on vastustajia muualta maailmasta tai vaikkapa naapurikoulusta. Meillä oppilaat yrittävät saada vieruskaverin vastustajakseen, jolloin he valitsevat saman pelin yhtaikaa.

Suomi-tyttö sai vastustajakseen Emma W:n
Peliin pääsee osoitteesta http://www.sumdog.com/teacher. Sinun täytyy ensin itse rekisteröityä käyttäjäksi. Saat käyttäjätunnuksen ja salasanan sähköpostiisi. Suurin työ on kirjata oppilaat pelin käyttäjiksi. Kun oppilaat on kirjattu, ohjelma antaa heille automaattisesti käyttäjätunnuksen ja salasanan, jotka voit tulostaa ja teipata luokan seinälle, jolloin niiden etsiminen ei syö aikaa muulta oppimiselta. Kirjoitutin osoitteen tunnuksineen myös matikan kirjan kanteen, joten peliä voi pelata myös kotona.

Opettaja on kirjautunut, koulu valittu, oppilaiden kirjaaminen kesken
Oppilaan pelin etusivun vasemmassa reunassa on palkki, jossa lukee LEVEL ja TOPICS. Olen valinnut kakkosluokkalaisille kakkostason. Selviävät siitä mainiosti ja silti yleensä haastetta riittää. Tehtävätyyppejä pelissä on 5 (lukujonot, yhteen-ja vähennyslasku, kerto-ja jakolasku sekä sekoitus kaikista tehtävätyypeistä).

Oppilas on pelivalikossa. Hän on kakkostasolla ja harjoittelee jakolaskua.
Oman nimen alta, oikeasta yläreunasta löytyy laatikko, jossa voi muokata omaa pelihahmon hiuksia, vaatetusta, kasvoja jne. Meillä yksi oppilaista oli selvittänyt asian kotona ja jakoi seuraavana päivänä tiedon koko luokalle. Tyttöjen mielestä on erittäin tärkeää millaiselta oma pelihahmo näyttää. Oikeassa reunassa olevasta alimaisesta laatikosta voi tarkistaa pisteensä. Pelissä on myös kauppa, josta voi ostaa erilaisia tarvikkeita ansaitsemillaan kolikoilla. Olen säätänyt niin, että kauppa on ainoastaan auki koulupäivän jälkeen.

Pelihahmon muokkausta - varmaan kampaajalla
Kaveri kannustaa vieressä
Sumdog sisältää kymmenen eri tasoa, joita oppilaat voivat vaihdella tietojensa ja taitojensa mukaan. Peli kehittää myös vuorovaikutustaitoja, sillä oppilaat neuvovat ja auttavat toisiaan kielellisissä haasteissa ja tavoissa kerätä pisteitä. Ilon ja naurun hetkiä tuottaa erityisesti se, jos minä intoudun pelaamaan ja kämmään totaalisesti.
Erityisesti peli motivoi oppilaita, joilla on haasteita matematiikassa. Sumdog toimii erinomaisena eriyttäjänä; sekä alas- että ylöspäin. Pelin etu on se, ettei se väsy milloinkaan. Voin suositella Sumdogia aina eskarista kuudenteen luokkaan asti.

5 kommenttia:

Helena Hovila kirjoitti...

Näyttää kivalta. Olen etsinyt asioita joilla voisi motivoida matikkaan 6. luokkalaisia.

Helena Hovila kirjoitti...

Vaikuttaa kivalta. Pitää kokeilla 6. luokan kanssa. Siinä ei siis tarvitse asentaa koneelle mitään peliä, vaan se on netissä?

Unknown kirjoitti...

On todella mukava peli tai pikemminkin pelimaailma, koska sieltä löytyy monia erilaisia pelejä. Koneelle ei tarvitse asentaa mitään. Rekisteröidyt ja saat tunnukset sähköpostiisi ja niillä tunnuksilla pääset luomaan ohjelmaan oman luokkasi ja kirjaamaan oppilaat pelaajiksi. Helppo homma! Kysele neuvoja, mikäli jokin juttu ei onnistu.

Anonyymi kirjoitti...

Onnistuuko vanhempana tekemään omille lapsille profiilit? Kokeilumielessä.

Unknown kirjoitti...

Minun mielestäni peliin voi rekisteröityä myös yksityishenkilönä. Kun on rekisteröitynyt ja hankkinut tunnukset, voi peliin luoda oman hahmon. En ole kokeillut, mutta luulisin näin. Jos kokeilet, niin antaisitko ohjeita täällä muille, niin mahdollisimman moni saisi siitä tietoa.